Laboratoř

K rozvoji mozku našich pravěkých předchůdců možná přispěla zkvašená strava

Laboratoř

K rozvoji mozku našich pravěkých předchůdců možná přispěla zkvašená strava
Šimpanz

Plus

Když naši pravěcí předci a příbuzní začali konzumovat kvasící stravu, zejména ovoce, přispělo to zřejmě ke zmenšování jejich střev a zvětšování mozků. Lidská trávicí soustava je dnes o 60 procent menší než trávicí soustavy ostatních primátů, mikrobiom máme méně bohatý než lidoopi, zato mozek třikrát větší.
Martina Mašková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vítejte v pořadu vědců a herců. Tentokrát něm budeme mluvit o tom, jestli se bono boom vyplatí. Spolupráce, jestli je možné, že i babičky u lidoopů mají menopauzu. A jak kvašení potravin přispělo k rozvoji mozku našich předků v pravěku? Příjemný poslech přeje Martina Mašková.

  • Laboratoř.

  • Ve studiu jsou dnes dva zoologové. Barbora Pafko. Vítejte.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu