Laboratoř
K rozvoji mozku našich pravěkých předchůdců možná přispěla zkvašená strava
Laboratoř
Plus
Když naši pravěcí předci a příbuzní začali konzumovat kvasící stravu, zejména ovoce, přispělo to zřejmě ke zmenšování jejich střev a zvětšování mozků. Lidská trávicí soustava je dnes o 60 procent menší než trávicí soustavy ostatních primátů, mikrobiom máme méně bohatý než lidoopi, zato mozek třikrát větší.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Vítejte v pořadu vědců a herců. Tentokrát něm budeme mluvit o tom, jestli se bono boom vyplatí. Spolupráce, jestli je možné, že i babičky u lidoopů mají menopauzu. A jak kvašení potravin přispělo k rozvoji mozku našich předků v pravěku? Příjemný poslech přeje Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Ve studiu jsou dnes dva zoologové. Barbora Pafko. Vítejte.