Kniha Karla Černého Ze zámoří do Čech | Foto: Jakub Pavlovský, Český rozhlas

Tento týden připadl na doporučení od moderátora pořadu Záložka Jakuba Pavlovského. Pohodlně se usaďte, uvařte si šálek dobré kávy a přečtěte si něco o její historii. Kniha Ze zámoří do Čech: čokoláda, čaj a káva v raném novověku vás s ní podrobně seznámí. Věděli jste, že se káva stala populární pro širokou veřejnost v Evropě na přelomu 17. a 18. století? Společně s čajem a čokoládou tak začala konkurovat dosud rozšířeným alkoholickým nápojům jako pivo a víno.
Jakub Pavlovský, Martina Foldynová

Nejposlouchanější

Radio Wave

Více ze stanice
Tip

Tip

Chcete vědět, který film je za mořem přehajpovaný, ale u nás se o něm nemluví? Jaká budova stojí stranou pozornosti, ale rozhodně stojí za návštěvu? Která nová restaurace u nás kompletně mění představy o gastronomii? Kam vyrazit o víkendu na výlet a jaké desky stojí za poslech? Pusťte si každý týden náš Tip.

Více z pořadu

Více z pořadu

Nejposlouchanější

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu