Téma Plus
Jak se zdražovalo za socialismu? Není maso, nejsou auta, ale máme kosmonauta
Téma Plus
Plus
V poslední době se mnohým z nás při pohledu na cenovky potravin v obchodech „protáčejí panenky“. Ale jak tomu bylo v minulém režimu? Potraviny hrály ve spotřebním koši domácností mnohem větší roli než dnes. A jestli se dalo na něčem ušetřit, bylo to právě jídlo. Zdražování základních komodit tak bylo velmi citlivou záležitostí. Pro režim, který konzumem občas vykupoval minulé hříchy, občas ho používal k uklidnění.
Tamara Kocourková
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
V Maďarsku na jídle šetřit nechtějí, kupují bio
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Konzum za socialismu: Touha po svobodě byla slabší než touha nestát ve frontě, konstatuje historik
Jak to bylo doopravdy
-
Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR
Dvacet minut Radiožurnálu
-
Rok 1953 se do dějin Československa zapsal nejen měnovou reformou, ale i koncem přídělového systému
Téma Plus
-
I mlsání může být zdravé. Upečte toho méně, ale dokonale vychucené, radí cukrářka
Hovory
-
Exotické potraviny mohou být zpestření, ale nestavme na nich...
Dnešní Plus
-
Kilo bezlepkové mouky za 110 korun, kousek chleba za 55 korun. Zdražování dopadá i na celiaky
Zprávy z jižních Čech
-
Ve vlastní šťávě: Organicky neorganizovaně
Ve vlastní šťávě
-
Funguje vládní deštník proti drahotě? Nad daty od sociologů diskutují Daniel Prokop a Marian Jurečka
Život k nezaplacení
-
Luštěniny rostou na každém kontinentu, kromě Antarktidy
Kuchařské čarování