Každý krumpel zdobí písmeno A. Na památku cukráře Aloise Atkáryho | Foto: Ladislav Novák, Český rozhlas

Brambory mají na Slovensku mnoho názvů. Každý asi zná slovo zemiak, kolem středoslovenské Kremnice se bramborám zase říká krumple. Pokud si ale jako protřelý turista objednáte kremnické krumple, můžete být hodně překvapení. Na stole vám totiž přistane drobný dezert s chutí vanilky, kakaa a ořechů. Kdysi ho vyráběla rodina cukrářů Atkáryových a na Vánoce nesměl chybět na žádném stole. Polozapomenutou sladkost dnes v Kremnici opět vyrábí rodinný podnik.
Ladislav Novák

Nejposlouchanější

Radiožurnál

Více ze stanice
Zápisník zahraničních zpravodajů

Zápisník zahraničních zpravodajů

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Více z pořadu

Více z pořadu

Nejposlouchanější

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu