Ranní interview
Chronickou obstrukcí plic trpí 400 tisíc Čechů. Předcházet jí lze středomořskou stravou, radí pneumolog Koblížek
Ranní interview
Chronickou obstrukcí plic trpí 400 tisíc Čechů. Předcházet jí lze středomořskou stravou, radí pneumolog Koblížek
Radiožurnál
Zadýchávání při lehké námaze a neustálý kašel patří mezi příznaky choroby, která ročně v Česku vezme život 3 tisícům lidí. Vzniku chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) přispívají smog a kouření, ale i strava plná uzenin. „Hodně uzenin a málo zeleniny, to je přesně to, co má CHOPN rád a co urychluje jeho vznik,“ říká Vladimír Koblížek, předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti. Uzeniny proto doporučuje nahradit středomořskou stravou, včetně červeného vína.
Petr Král