Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Lidovecký sjezd mohl přinést změnu, ale nepřinese. Kdo povede Piráty? Světlé momenty Draghiho zprávy. Rok od voleb, které v Polsku změnily svět. Proč atmosféra nahrává opozičním stranám?
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Kmenty spor o platy lékařů, lidovci a Piráti před volbou svých nových vedení? Či co Draghiho zpráva o konkurenceschopnosti EU ukázala pozitivního nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Schůzka lékařů s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem o odměnách zdravotníků skončila dnes ráno naprostým neúspěchem. Obě strany opouštěli jednání velmi rozladěn. I a o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, průměrná mzda lékařů se oproti loňsku zvýšila v aktuálním pololetí téměř o 27 %, přičemž u některých specializací výrazně překonala růst o třetinu, napsali novinky citující ze systému informací a statistik o průměrném výdělku ministerstva práce a sociálních věcí. Z čeho tedy pramení nespokojenost lékařů?

  • Podle jejich názoru z nedodržení slibu. A ten slib se týká toho, že ministerstvo zdravotnictví v čele s ministrem Válkem slíbili, že připraví zákon, který zjednodušeně řečeno sjednotí odměňování lékařů v nemocničních zařízeních, která mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami. To znamená, že by ty tarify, ty tabulkové platy měly vycházet takovým způsobem, aby nezáleželo, zda ten daný lékař působí v nemocnici, kterou spravuje kraj, stát nebo nějaká soukromá firma. Ministr oponuje tím, že připravil několik návrhů a že představitelé lékařů s tím nejsou spokojeni. A týká se to toho, že zjednodušeně řečeno by ty platy měly být nastaveny tak, aby podle délky praxe, dosažené kvalifikace atd. odpovídaly zhruba jeden a půl násobku až trojnásobku průměrné mzdy v ČR. A nespokojení lékaři tvrdí, že ty návrhy to nezaručují a že by si lékaři příliš nepolepšili nebo někteří dokonce podle toho pohoršili. Ministr zase oponuje tím, že musí být realista a že musí brát v potaz to, aby ten systém byl dlouhodobě ufinancovatelný, aby zkrátka zdravotnictví se nemuselo neustále zadlužovat. Ostatně to je cíl ministra zdravotnictví, aby zdravotnictví fungovalo takovým způsobem, aby, zjednodušeně řečeno, co se vybere na zdravotním pojištění, směřovala do zdravotnictví, ale aby toho nebylo víc, než se vybere. Takže ty požadavky se nedaří sladit a uvidíme, zda tedy k nějaké dohodě dojde nebo zda lékaři budou opět protestovat například formou vypovídání přesčasů. Petře, děkujeme, na slyšenou.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu