Náš host
Dietní sestra: Přibrat o svátcích dvě kila, to není žádná tragédie
Náš host
Plzeň
Na dotazy odpovídá nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.
Stanislav Jurík
Přepis epizody
-
Střed. A 10 minut po 10. hodině čas pro dietní sestru Jaroslavu kulis Berkovou, kterou vítám ve studiu. Dobrý den. Do Brna týden. My jsme slíbili, že si budeme povídat o Vánocích jako takových. Budeme mluvit o té správné míře a konzumace vánočního cukroví. To nás teď čeká to období. Ono se neříká vy to vůbec nejde. Ono se to říká trochu jinak, vulgárněji, ale já to tady říkat nebudu. V každém případě to období nastane za chvilku. Vy to vůbec nejíte a hospodyňka vás nutí k tomu, abyste to cukroví prostě konzumovali. A nejdřív bychom si měli o tom cukroví říci něco obecného. Ono je u nás v Čechách vlastně raritou, dá se říct o vánoční cukroví. Nikde jinde se moc nepeče.
-
No to by se klidně dalo napsat do pokladu UNESCO, protože české vánoční cukroví si myslím, že nemá konkurenci. Je pravda, že třeba v Anglii se na pečou koláčky, tak jim říkají vánoční koláčky.
-
Ale aby se tam peklo tak tak nazdobených 14 a více druhů. Včera jsem potkala jednu kolegyni z fakulty lékařský, a to už mají napečeno 18 druhů. A to si představte, má bezlepkovou dceru, takže ještě jsou bezlepkové. Takže to mně spadla brada někam k pasu obdivem, protože jsem si říkal no to je úžasný. A 18 druhů? No, já myslím, že přes 20.