Laboratoř

O chuti k jídlu nebo přejídání možná rozhoduje pár buněk v mozku

Laboratoř

O chuti k jídlu nebo přejídání možná rozhoduje pár buněk v mozku
Nezdravé jídlo

Plus

Malá skupina neuronů rozhoduje o tom, jak rychle se myší pustí do jídla, s jakou chutí a jaké množství ho sní. Kalifornští badatelé zjistili, že když byly takzvané PSNT neurony aktivní, první sousto si myši braly pomaleji, zato rychleji pily vodu. Ovlivnilo to i konzumaci sladkostí.
Martina Mašková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Ovlivňuje naši chuť k jídlu. Může vláknina zmírnit potravinové alergie? A proč dětem vadí kousky ovoce v jogurtu? Těmto tématům z oblasti výživy se budeme věnovat v dnešní rozhlasové laboratoři. Příjemný poslech přeje Martina Mašková.

  • Laboratoř.

  • Tak dovolte mi představit naše hosty, hosty tohoto našeho pořadu. Též k Selinger i lékařka, která se věnuje zvláště v oblasti výživy. Vítejte, díky za pozvání. Petr Svoboda, molekulární biolog. Vítám i vás. Dobrý den. Petr Vacek, herec a pravidelný host tohoto pořadu.

Více z pořadu

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu