Co vás zajímá

Houbařská poradna

Co vás zajímá

Houbařská poradna
Houby

Plzeň

Houbařská sezona je v plném proudu. Jak ovlivnily vydatné srážky růst hub a čekají nás houbařské žně ?
Roman Stupka

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vás zajímá Roman Stupka?

  • No a bavíme se o houbách. Naším hostem je mykolog Luboš Zelený. Tak Luboši, vypadá to, že růstu hub vychází všechno vstříc. Srážek až moc, bych řekl v moři velká zima, není relativní teplo. Takže tradiční otázka na úvod. Rostou tedy? Je to tak? Rostou. Houby jsou proto naprosto výjimečné a ideální podmínky. Čekali jsme na to celé léto, až se konečně ta příroda probudí. Po těch vydatných dešťových srážkách, které teda v našem regionu, v tom plzeňském nebyly až tak vydatné, jako jsme to viděli po celé ČR, ale i přesto tyto srážky stačily k tomu, aby ta sezona vypukla v plné míře.

  • Dubna. Když se tedy odhlédnu od našeho regionu, kde jsme ty povodně zaplať pánbůh nezažili, tak když spadne tolik srážek, jako to bylo třeba na té Moravě nebo na hoře Jeseníků, i nějaký i jak jak to působí na růst hub?

Vybíráme z e-shopu Českého rozhlasu